Het Room Without a Roof-model

Het succes van een organisatie, bedrijf of overheid valt of staat bij de mensen die er werken. Je leest het in zoveel bedrijfsvisies. Maar in de praktijk gaat het er vaak helemaal anders aan toe.

Neem contact met ons op

Visie

Room Without a Roof gelooft in de combinatie van people en profit.

Door regels, hiërarchie, statische banen en taken kunnen en mogen veel mensen hun talenten niet ten volle laten zien. En dat zijn gemiste kansen – voor de mensen én de organisaties. 

We geloven dat er nog een enorm groeipotentieel zit in jouw bedrijf als:

1 Je je mensen meer ruimte en verantwoordelijkheden geeft, en de medewerkers die verantwoordelijkheid ook nemen
2 De juiste mensen de juiste banen en taken krijgen, en dat voortdurend kan worden herzien
3 Je werk maakt van tools, opleidingen en werkmethoden die een groeimindset stimuleren

De ‘juiste context’ creëren als organisatie

Het Room without a roof-model omvat 4 elementen die belangrijk zijn als je als organisatie het verschil wil maken.

1 Het individu - dat vanuit motivatie en ‘goesting’ de beste versie van zichzelf wordt

2 Coaching - als standaard onderdeel van het groei- en leerpakket voor iedere medewerker

3 De Learning & development - afdeling die een ondersteunende rol opneemt zodat leren en groeien op de werkplek gefaciliteerd wordt

4 De Context - een organisatiestructuur, een stijl van leidinggeven en een manier van werken hanteren die leren en groei stimuleren

Geen geëngageerde medewerkers zonder leercultuur

"De medewerker staat centraal in het groeiverhaal van organisaties. Wil je als organisatie groeien, dan is de groei van jouw medewerkers een noodzaak. Hoe meer mensen hun persoonlijke en professionele ontwikkeling als belangrijk gaan aanzien, hoe meer we als organisaties ook naar dé beste versie van onszelf kunnen doorgroeien. Werk maken van een leercultuur draagt dus bij aan een goed draaiende organisatie, en creëert verbondenheid en engagement op individueel en op organisatieniveau."

Els Minner, founder van Room without a roof

Groeimindset

De groeimindset vertrekt van het idee dat we onszelf kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen.

Dat doen we door nieuwe dingen te leren, projecten op te starten, kansen te grijpen en te blijven doorzetten, ook na een tegenslag.

Wie een groeimindset heeft, durft risico’s te nemen en komt vaak creatiever uit de hoek.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Bedrijven die bij ons komen, klagen soms dat hun mensen zo weinig initiatief nemen. Maar als er na enkele sessies volop nieuwe ideeën en projectvoorstellen komen van de medewerkers, staat het management regelmatig op de rem.

Mensen moeten goesting hebben om te leren, om uit hun comfortzone te stappen, om nieuwe dingen te proberen – van de topfuncties tot de uitvoerende functies.

Tegelijk moet er een kader zijn waarbinnen dat kan. 

Permanent overleg

Hoe vaak doe of heb jij een evaluatiegesprek? 1 of 2 keer per jaar? Met 1 gesprek per jaar is het lastig om snel te groeien.

In het het Room Without a Roof-model zijn er voortdurend gesprekken. Waarom lukken dingen goed of minder goed? Zijn er taken waar mensen altijd tegen aanlopen en zijn anderen daar dan beter in?

Groei- en leergesprekken maken deel uit van de dagelijkse of wekelijkse projectupdates. Op die manier maak je alles bespreekbaar. 

Constante jobcrafting

Jobcrafting wil zeggen dat mensen takenpakketten krijgen die overeenkomen met hun kwaliteiten en interesses. Mensen voelen zich beter in hun job en zijn over het algemeen creatiever en productiever.

Veranderen je interesses met de tijd? Dan verandert je takenpakket mee. Dat betekent dat functies en taken in het Room Without a Roof-model flexibeler zijn dan in klassieke bedrijfsmodellen.

Zijn er lastige taken die je niet kunt afstaan? Dan helpt je leidinggevende je daarbij.

Zit je leiding op hun plaats?

Een goede leidinggevende durft inhoudelijke verantwoordelijkheid en expertise los te laten. Hij of zij is er om mensen te ondersteunen en om hen te motiveren om beter te worden. Een leidinggevende ziet de sterktes in zijn team, en verdeelt taken op die manier om meer groei en innovatie mogelijk te maken. Maar daar wringt helaas vaak de schoen. Want in klassieke bedrijfsmodellen zijn leidinggevenden vaak doorgegroeide inhoudelijke experts, en hebben ze weinig kaas gegeten van leer- en groeigesprekken voeren. Cursussen rond leiderschap helpen dan niet. 

Heb jij zicht op het potentieel van je mensen én je organisatie?

We begeleiden ondernemingen om meer te halen uit het menselijke kapitaal in hun organisatie via consulting, opleidingen en persoonlijke coaching. Onze missie: meer gemotiveerde werknemers in mensgerichte en succesvolle bedrijven.

Vind jij dat de manier waarop organisaties samenwerken met mensen anders kan? Geloof jij dat er geen grens zit aan persoonlijke groei? Wil jij (nog) meer leergoesting in jouw organisatie aanwakkeren? 

Dan vind je mogelijks nog extra inspiratie in onze podcast! Beluister onze podcastreeks hier via jouw favoriet kanaal en meld je aan om op de hoogte te blijven van al ons podcastnieuws!